Društvo: ”Budi svoj!” Društvo: ”Ali, ne na taj način!”

Tko je tu lud, tko zbunjen, tko normalan? Govore nam da budemo svoji, da budemo drukčiji, a istovremeno nas napadaju jer smo takvi.

Jer ne idemo drugima niz dlaku i ne radimo ono što se očekuje od nas. Budite svoji, ali samo mrvicu se prilagodite, jer ipak će se netko drugi radi vas možda osjećati loše, osjećati manje vrijednim. Molim?? Zar je na vama da brinete hoće li netko radi vašeg sjaja plakati i pljuvati sebe?

Pa ako im smeta vaš sjaj i karakter, neka si lijepo nabave sunčane naočale ili jednostavno okrenu glavu u drugom smjeru! Niste tu da biste se provlačili kroz život potiho, plašljivo, nježno. Tu ste da živite punim plućima, da se izrazite onako kako želite i koliko želite.

Biti svoji, ne tuđi, nešto je čemu moramo težiti. Ali, biti svoji kompletno, bez prilagođavanja radi nekih povlastica u budućnosti.

Imati svoj obraz, svoje čvrsto ja, svoja uvjerenja i svoje emocije. Dijeliti sreću i lekcije s drugima, ne da biste se osjećali superiornijima i boljima, ne da biste se rugali onima koji se još nisu pronašli. Već, jer osjećate u srcu potrebu da drugima ukažete na to da je zaista sve moguće. Da ako ste vi našli put, da mogu i oni itekako.

Ne dopustite društvu da vam nameće ono što ne vibrira s vama, ono što ne želite živjeti i ne osjećate svojim.

U redu je željeti nešto sasvim drukčije, u redu je tražiti sreću ondje gdje nitko ne zalazi. Jer vaš put je isključivo vaš put. Bez društva se itekako može, vjerujte mi. Itekako je bolje stajati sam, biti otok sam za sebe, nego se lažno smješkati s onima koji bi vas rado vidjeli na dnu.

Ljepše je imati svoj mir i obraz, mirno usnuti znajući da radite na sebi i pritom ne štetite drugima, niti tražite odobrenje i podršku. Jer, naučili ste biti dovoljno jaki i pružiti podršku sami sebi.
Ono društvo koje iz vas izvlači sve ono dobro i pretvara u nešto ružno, u nešto što predstavlja njima trn u oku, nije za vas. Takve ljude ne trebate štititi, niti čekati Godota u nadi da će se oni preobraziti i progledati.

Onaj tko prihvaća druge neće upirati prstom jer je taj drugi obojao kosu u dugine boje.

Neće komentirati njegove ljubavi, poslovne odluke, stan, način ophođenja s drugima i slično.

Neće, jer ga ne zanima i nije na njemu da ikome govori kako živjeti. Jer, ne zna on što nekome predstavlja sreću a što izražavanje osobnosti.

Preveliku i preružnu naviku smo stvorili na ovim prostorima, da se stalno kao maslac miješamo u sve, da ne možemo proživjeti dan ako ne komentiramo/tračamo druge, misleći da smo bolji i vrjedniji od njih. Nismo. Izrugivanjem i komentiranjem onda kad nitko od vas nije tražio savjet ni mišljenje, samo pokazujete koliko ste šuplji.

Onaj tko želi vaš savjet ili vaše mišljenje, isto će i zatražiti. Nemojte smatrati da imate pravo miješati se u druge ljude i odnose, jer smatrate da znate što je za nekoga dobro.

Ne znate, a ponašajući se tako, moguće da ne znate ni što je za vas dobro. Imate toliko vremena u danu, da rado dokoličarite i širite zle jezike? Pa onda radije radite na sebi, pročitajte knjigu, idite vježbati ili prošetati. Zanimljivo koliko bilo kakve aktivnosti utječu na sposobnost normalnih razgovora s drugima.

Osobe koje vode svoje, ispunjene živote najmanje komentiraju i najmanje se natječu s drugima.

Jer previše su zauzeti svojim ciljevima i ljubavima, nemaju vremena biti zločesti, niti namjeru. Što ostavlja i drugu stranu priče. Oni koji to često rade, očigledno nisu zadovoljni sobom, nemaju baš dobro postavljene stvari i prioritete u životu i neće nikamo stići.

Kojoj skupini želite pripadati?

Ako želite živjeti sretan, slobodan i ispunjen život – najprije se morate osloboditi želje za manipuliranjem drugih osoba, želje za miješanjem i isticanjem svojih ”najispravnijih stavova”. Morate shvatiti da niste u pravu, da možete svoje savjete primijeniti uspješno samo na sebe. I početi živjeti onako kako želite, bez da se opterećujete drugima i da drugima ukazujete na greške.

Marija Lombarović

http://amazonke.com/2019/01/10/drustvo-budi-svoj-drustvo-ali-ne-na-taj-nacin/

 

Komentiraj